Monday, October 22, 2012

كعكة الخوخ Baked Plum Pudding




كعكة الخوخ


المقادير

الحشوة
12 حبة خوخ أحمر
سكر 75 غرام /3 اونس / نصف كوب
30 غرام زبدة
4 ملعقة كبيرة ماء

العجينة
طحين 225 غرام /8 اونس / كوب وثلاثة أرباع ناقص ملعقة كبيرة
سكر 100 غرام /4 اونس / نصف كوب
ملعقة ونصف بيكنج باودر
100 غرام زبدة / 4 اونس / نصف كوب ( أصبع)
بشر ليمونة
بشر برتقالة
2 ملعقة كبيرة حليب
2 بيضة
ملعقة صغيرة سكر

الطريقة

يقطع الخوخ قسمين وتنزع البذور
توضع قطعة الزبدة 30 غرام في مقلاة ويتم اذابتها ثم تضاف قطع الخوخ والسكر و4 ملاعق ماء ، يترك الخوخ عدة دقائق على النار حتى تنزل منه الماء ثم يرفع عن النار ويترك ليبرد في الطبق الزجاجي الذي سيدخل الفرن
تخفق الزيدة والسكر حتى تصبح مثل الكريما ، ثم يضاف بشر البرتقال والليمون والبيض يخلط المزيج جيدا ثم  يضاف الطحين ويخلط باليد مع اضافة الحليب
يصب العجين فوق الخوخ ثم يتم نثر ملعقة من السكر على سطح القالب ويدخل الفرن على درجة 180 – 170  لمدة 55 – 60 دقيقة
يقدم مع البوظه او الكريما

الوصفة رأيتها على التلفزيون البريطاني من مدة طويلة ولاقت استحسان كل من تذوقها ونجاحي بها شجعني على الإستمرار بالبحث عن الوصفات المماثلة أي التي تحتوي على الفواكهة ومن الجدير بالذكر أن بقايا الكعكة عذه يجب ان يحفظ بالثلاجة كغيرها من الكعكات التي تحتوي يدخل بها الفواكهة .
الوصفة هذه قدمها الشيف البريطاني الشهير جاري رودس ، ولقد وجدت النسخة الإنجليزية منها وسأضيفها فيما بعد 




Baked Plum Pudding
Source of Recipe Gary Rhodes
Serves 4-6
Preparation Time Less than 10 mins                     
Cooking Time30 mins to 1 hr
Ingredients
12 fresh plums, halved and stoned 
75g/3oz caster sugar 
knob of butter
For the sponge topping: 
100g/4oz butter, plus extra for brushing 
100g/4oz caster sugar 
1 small lemon, finely grated zest only 
1 small orange, finely grated zest only 
generous pinch of cinnamon (optional) 
2 eggs, beaten 
225g/8oz self-raising flour 
2 tbsp milk 
1 tbsp demerara sugar, for sprinkling 
pouring cream or homemade custard, to serve
Method
1. Preheat the oven to 180C/350F/Gas 4. Mix the plum halves with the sugar and a little water and bake from raw. I prefer, however, to begin their cooking process gently. I find this helps release their juices and produce maximum flavour. To do so, melt the knob of butter in a large in a large saucepan. Once bubbling, add the plum halves, cut side down and cook on a medium heat for just a few minutes, then add the caster sugar. Continue to cook for just a further minute or two, before adding 4 tbsp of water. Transfer the plums and juices to the pudding dish and leave to cool.
2. To make the sponge: beat together the butter and sugar until pale and creamy. Add the grated lemon and orange zest, and cinnamon, if using. Pour the eggs into the bowl and mix slowly until all are added. Fold in the flour gently, then the milk.
3. Lightly butter the rim of the plum dish, then spoon and spread the sponge mixture on top and sprinkle with the demerara sugar.
4. Place the dish on a baking sheet and cook in the preheated oven for 55-60 minutes, until the sponge top has become golden brown and crispy. To check the sponge is completely cooked, pierce with a skewer, it should come away clean. If not quite ready, return to the oven and continue to bake for a further 10-15 minutes.
5. The baked plum pudding is now ready to serve, with pouring cream or homemade custard.



No comments:

Post a Comment