الكيك الرخامي
المقادير
170 غرام ( 6 اونس ) زبدة بدرجة حرارة الغرفة
140 غرام ( 5 اونس ) سكر
140 غرام ( 5 اونس ) طحين
3 بيض
ملعقة صغيرة ونصف بيكنج باودر
2 ملعقة كبيرة كاكاو
الطريقة
يدهن قالب دائري قياس 20 سم أو 8
بوصة بالزبدة ويبطن بورق الزبدة
يخلط السكر والزبدة حتى يصبح كالكريما ثم يضاف البيض بالتدريج ثم ينخل
الطحين والبيكنج باودر فوق الخليط ويخلط
باليد
يقسم الخليط الى قسمين في وعائين مختلفين ثم تضاف ملعقة فانيلا الى القسم الأول ويضاف
الكاكاو الى القسم الثاني من الخليط
يضاف خليط الكيك في القالب يالتناوب ملعقة من الخليط الأبيض وأخرى من خليط
الكاكاو ثم تمرر سكينة بين الكيك لعدة مرات بحيث تعطي الشكل الرخامي للقالب
يخبز الكيك في فرن بدرجة حرارة 180 لمدة 40 – 45 دقيقة ويمكن أن يحتاج لوقت
أقل حسب حرارة الفرن
يترك بالقالب 10 – 15 دقيقة ثم يقلب في طبق التقديم
170 g (6 oz) butter at home temperature
140 g (5 oz) caster sugar
140 g (5 oz) self raising flour
3 eggs
1 teaspoon vanilla extract
2 tbsp unsweetened cocoa powder
Preheat oven to 180 c (350 f /gas mark 4)
Grease a 20-c (8- inch) round tin and line bottom with
greaseproof paper
Beat together the butter and sugar until pale and
creamy
Beat in the eggs one at a time
Sift the flour over the top then fold in
Divide the mixture between 2 bowls.
Stir the vanilla at one, and the cocoa over the other
bowl and fold in , spoon alternating spoonfuls of the 2 batters I the cake tin so you finish with distinct
dollops of brown and white batter.
Drag a skewer through the dollops 3 or 4 times to give
a marble effect.
Bake for about 45 minutes until risen and golden.
Transfer to a wire rack and leave to cool completely.
500 cakes by Susannah Blake, page 76
No comments:
Post a Comment