Saturday, April 9, 2016

Coconut, fish curryالسمك مع الكري وحليب جوز الهند





Coconut, fish curry

2 tbs vegetable oil
1 small onion, halved lengthways and thinly sliced1 
2 garlic cloves, finely sliced
10 curry leaves (or u can use 2 tsp of curry powder)
2 small green chillies , halved lengthways
1 tsp ground coriander
¼ tsp chilli powder
¼ tsp turmeric
1 tsp black mustard seeds (optional)
400ml can coconut milk
¼ tsp black pepper
450g firm white fish fillet
1 small mango, stoned and sliced
Handful of coriander leaves
To serve:
Cooked Basmati rice and lime wedges

1.     Heat the oil, add the onion, garlic, curry leaves and chillies, then fry for 3-4 mins, stirring occasionally, until the onions are tinged golden. Stir in the ground coriander, chille powder, turmeric and mustard seeds, then fry for 1 min. Pour the coconut milk, bring to a boil and stir while it thickens (6-8 mins) .
2.     Pour in about ½ can of water to make thinnish sauce. Add black pepper. Lay the fish on top and simmer for 4 mins.
3.     Take of the heat, lay the mango slices on top, cover and leave to warm through while the fish finishes cooking (4-5 mins). Season, then scatter over the coriander.
4.     Break the fish into large pieces with a slotted spoon, lift out, along with the mango and place on top of rice. Spoon the sauce and serve with Lime wedges.
You can add prawns to the fish, prawns  should be added with the mango

السمك مع الكري وحليب جوز الهند

المقادير
500 غرام سمك فيلية
بصلة مقطعة جوانح
2 سن ثوم مبروش
ملعقة صغيرة جنزبيل طازج مبروش
ملعقة صغيرة بذر كزبرة
ملعقة صغيرة بذور الخل (المسترد )  السوداء
نصف ملعقة فلفل حار
ربع ملعقة زعفران
فلفل أخضر أو أحمر حار مقطع قسمين
10 ورق الكري ( إن لم يتوفر ممكن إستعمال بودرة الكاري )
نصف ملعقة صغيرة كركم
علبة حليب جوز الهند 400 مللتر
2 ملعقة صغيرة كزبرة خضراء للتزيين
2 ملعقة كبيرة زيت نباتي
نصف كوب ماء حار عند الحاجة
حبة مانجو (إختياري) منزوعة النوى ومقطعة شرائح


الطريقة

يوضع الزيت في المقلاة ثم يضاف البصل والثوم والجنزبيل وورق الكري
تقلب المواد لمدة  4 دقائق ثم تضاف  بقية البهارات ( بذر الكزبرة، الكركم ، بذور المسترد السوداء)  والفلفل الحارويتم تقليبهم  سويا لمدة دقيقة
يضاف حليب جوز الهند ويترك المزيج الى أن يغلي إذا كان المرق قليل ممكن إضافة الماء
تضاف قطع السمك والزعفران والملح والفلفل
توضع شرائح المانجو فوق السمك وتترك على نار هادئة  حتى ينضج السمك لمدة 4 – 5 دقائق
تنثر الكزبرة الخضراء فوق السمك ويقدم مع الأرز البسمتي


No comments:

Post a Comment